Hai semua, harini kita jumpa lagi. harini i nak cerita pasal kuih tradisional negeri i, perlis dan pahang. tapi ni nak cerita pasal kuih negeri perlis dulu erk. hehe ok first of all nak cita yang kuih tradisional kat perlis ni ada banyak tau tapi i nak tumpukan kuih karas, kuih goyang dan kuih peniram @ telinga kera.... korang pernah dengar tak kuih karas....? kuih karas ni sejenis kuih yang dibuat dengan tepung beras..kuih ni mempunyai bentuk yang jaringan halus seperti bihun tetapi rangup dan sangat manis.. yang tak nak manis tu boleh kurangkan gula..hehehe..kuih karas ni cara dia sangat senang dibuat.. kuih ni pertama sekali kita kena bancuh tepung beras tu bagi cair...lepastu letak dalam acuan dan terus je goreng dengan minyak yang panas..biar keemasan dan angkat.. sedia untuk makan.... kuih karas ni ada bentuk yang macam -macam. yang i tau iatu, gulung, separuh bulat dan segi tiga.... sebenarnya kuih ni dah banyak tempat yang famous... contoh kat kedah,, selalu banyak kuih karas ni kat pekan rabu.. kalau korang nak rasa pergi la pekan rabu..ada yang panas2... sedap sangat tau... ok ni i share untuk korang yer yang mana taktahu macam mana rupa kuih karas tu...
No comments:
Post a Comment