Wednesday, November 25, 2015

KUIH DODOL KUKUS

Hai.. Assalamualaikum dan selamat malam too my follower.. malam ni i nak cerita sikit pasal kuih dodol kukus .. kuih ni adalah kuih tradisional negeri pahang.. kuih ni sedap tau.. manis sangat.. lagi satu kuih ni sangat cantik... warna kuih ni pun sangat menarik perhatian sesiapa yang membelinya.. hehe... sesiapa yang teringin nak rasa ni boleh la cuba buat.. yang mana bukan tinggal kat pahang tu nak cuba atau teringin nak rasa kan boleh laa... kat sini i kongsikan resepi ni kat korang.... selamat mencuba !!!



KUIH DODOL KUKUS 


BAHAN- BAHAN 

100gm  tepung pulut hitam
250gm  tepung pulut putih
 200gm gula halus
1 liter santan (dijadikan tahi minyak)
5ml minyak masak
·  daun pisang sebagai alas & garam secukup rasa
 Kaedah Penyediaan :
1.  Masukkan tepung pulut putih dan pulut hitam kedalam bekas adunan.kemudian masukkan gula dan santan.
2. Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa.
3. Sediakan loyang dan sapu sedikit minyak.
4. Letakkan daun pisang, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
5. setelah masak,taburkan tahi minyak dan hidang mengikut citarasa.

No comments:

Post a Comment