Tuesday, November 3, 2015

kuih tempatan negeri kedah

KUIH TEMPATAN NEGERI KEDAH

KUIH BAHULU TRADISI MASYARAKAT MELAYU


Kuih Bahulu sememangnya kuih tradisi orang Melayu yang telah lama mendapat tempat di hati setiap penduduk di Malaysia.Kuih Bahulu kebiasaannya kelihatan di rumah-rumah kenduri.Kuih ini dihidang kepada tetamu yang hadir atau dibungkus ke dalam plastik dan diberikan kepada tetamu ketika mereka menghadiri majlis tersebut.Segelintir masyarakat Melayu mewajibkan Kuih Bahulu ketika tibanya musim perayaan dek kerana rasanya yang sedap.Selain majlis perkhawinan dan musim perayaan Kuih Bahulu juga dibuat santapan untuk minum petang dan dihidangkan kepada tetamu yang berkunjung ke rumah kita.Kuih Bahulu ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk misalnya bentuk ikan.Perkara ini secara tidak langsung menarik minat golongan kanak-kanak untuk menggemari kuih ini.Bahan-bahan untuk membuat kuih ini juga amatlah mudah untuk didapati dan sangatlah asas seperti tepung gandum,telur dan gula.Apa yang menarik mengenai kuih ini ialah teknik pembakarannya.Teknik tradisi yang diamalkn oleh masyarakat Melayu untuk membakar kuih Bahulu ialah meggunakan bara api.Kuih Bahulu akan  dibakar menggunakan bara api untuk mendapatkan aroma yang cukup menyelerakan.

No comments:

Post a Comment