KUIH DANGAI
Kuih dangai amat popular di
negeri Kedah,Perak dan Pulau PinangWalaupun kuih ini merupakan kuih tradisi
namun kewujudan kuih ini tidak ditelan zaman.Sebagai buktinya, kuih dangai
menjadi kegemaran masyarakat utara dari semua lapisan umur dan banga.Di utara
bukan sahaja masyarakat Melayu mengakui keenakkan kuih dangai,masyarakat Cina
dan India juga mengakui hal yang sama.Kuih dangai enak dimakan ketika sarapan
pagi,minum petang ataupun di majlis-majlis kenduri sebagai makanan
sampingan.Kuih ini juga mudah didapati disekitar kita seperti pasar malam dan
pasar pagi.Kuih ini juga boleh didapati disepanjang jalan di utara.Masyarakat
sekitar negeri Kedah,Perak dan Pulau Pinang sememangnya mahir membuat kuih ini
kerana proses memasak kuih ini begitu mudah dan ringkas.Kuih ini diperbuat
daripada bahan yang mudah didapati.Oleh itu,kos untuk menyediakan kuih dangai
ini tidaklah membebankan.
No comments:
Post a Comment