Thursday, November 19, 2015

KUIH KALAKATAR A.K.A BENGKANG NYOK MUDA


Kuih Kalakatar

Kuih kalakatar atau kuih bengkang kelapa muda juga merupakan salah satu antara kuih tradisi masyarakat banjar khususnya di daerah Kerian. Kuih tradisi ini menjadi kesukaan ramai kerana rasanya yang manis seakan-akan buah "nyok muda" kelapa muda. Hal ini disebabkan, penghasilan Kalakatar ini berasaskan ramuan air kelapa muda, isi kelapa muda dan tepung beras. Kuih ini tidak memerlukan bahan masakan yang banyak tetapi kaedah memasak yang menggunakan dapur kayu menjadikan ia agak sukar "renyah" kerana perlu pandai mengawal api agar tidak hangus. Walaupun kaedah memasaknya begitu namun itulah yang menjadikan rasa kuih Kalakatar lebih sedap dan asli berbanding dimasak dengan dapur gas ataupun oven. Kawasan Batu Lima, Parit Buntar menjadi tumpuan ramai masyarakat terutama sekali waktu bulan puasa bagi mendapatkan kuih tardisi banjar iaitu Kalakatar. Jum ramai-ramai datang Parit Buntar untuk merasa sendiri kuih Kalakatar dan suasana membeli di Batu Lima. Parit Buntar Is My Hometown.   

2 comments: