Tuesday, November 24, 2015

KUIH MAHBOB PAHANG


kuih mahbob

kuih mahbob ni kuih tradisional negeri pahang. kuih ni sedap tau.. hehe kuih ni salah satu kuih yang popular lah dekat pahang.. selalu suri rumah memang selalu la buat kuih mahbob ni. kuih ni senang sangat nak buat dia,, kalau korang nak cuba disini i drop kan resepi nye... hehe selamat mencuba !! resepi ni i ambil dekat majalah perempuan tahun 1994 hehe. bukan ciptaan sendiri yer... 


Bahan2nya

5 biji telur ayam 
1 cawan santan pekat
1 cawan gula putih 
3 sudu tepung beras
1 cawan air
Sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan
Sedikit mentega untuk disapukan kepada loyang.

Bahan untuk tahi minyak

1 cawan santan pekat 
Sedikit garam

Cara-Cara


1. Sapu loyang bulat berukuran 8 in diameter dengan mentega.

2. Masak gula, daun pandan & secawan air tadi hingga hancur kemudian sejukkan
3. Goreng tepung beras hingga kuning dan sejukkan.
4. Panaskan periuk kukusan. Bila air gula dan tepung dah sejuk, pecahkan telur dalam mangkuk ( jangan lupa basuh dulu telur & buang tali pusatnya) masukkan santan pekat dan air gula, kacau rata.
5. Masukkan tepung dan kacau lagi perlahan hingga sebati. Akhir sekali masukkan pewarna kuning kacau untuk ratakan.
6. Tapiskan adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 hingga 25 minit. 
7. Setelah masak angkat dan sejukkan. Setelah potong hiaskan tahi minyak yang digoreng dengan sedikit garam diatasnya.
8. Cara membuat tahi minyak… masak santan pekat dengan sedikit garam sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat2 sikit. Sejukkan & tapis tahi minyak sebelum di tabur di atas kuih.  



No comments:

Post a Comment