Friday, November 6, 2015

KUIH ORANG PENANG

HALWA MASKAT


Halwa maskat merupakan kuih manisan yang biasa dijumpai pada hari perayaan atau majlis keramaian. Halwa maskat mempunyai tekstur seperti jeli dan berwarna kuning. Halwa maskat mempunyai rasa yang manis dan terdiri dari pelbagai bentuk. Adakala ia boleh didapati dalam bentuk bulat dan petak. Bahan utama halwa maskat ialah minyak sapi, tepung gandum dan tepung sagu. Selain dari itu, kismis, badam dan buah pelaga juga turut dicampur dalam halwa maskat. Proses memasak halwa maskat adalah rumit kerana tepung perlu direndam selama 2-3 hari dan perlu ditukar airnya setiap hari. Kaedah memasak yang digunakan ialah merebus dan merendidih. Apabila bahan-bahan dalam periuk telah mendidih, adunan akan dibiar merendidih sambil dikacau supaya tidak berkerak di bahagian bawah. Menurut orang-orang tua, semasa memasak halwa maskat kita perlu menggunakan periuk tembaga. Sekiranya dimasak dengan periuk biasa, warna halwa maskat akan jadi tidak menarik.

No comments:

Post a Comment