KUIH ORANG PENANG
Halwa maskat merupakan kuih manisan yang biasa dijumpai pada
hari perayaan atau majlis keramaian. Halwa maskat mempunyai tekstur seperti
jeli dan berwarna kuning. Halwa maskat mempunyai rasa yang manis dan terdiri
dari pelbagai bentuk. Adakala ia boleh didapati dalam bentuk bulat dan petak.
Bahan utama halwa maskat ialah minyak sapi, tepung gandum dan tepung sagu.
Selain dari itu, kismis, badam dan buah pelaga juga turut dicampur dalam halwa
maskat. Proses memasak halwa maskat adalah rumit kerana tepung perlu direndam
selama 2-3 hari dan perlu ditukar airnya setiap hari. Kaedah memasak yang
digunakan ialah merebus dan merendidih. Apabila bahan-bahan dalam periuk telah
mendidih, adunan akan dibiar merendidih sambil dikacau supaya tidak berkerak di
bahagian bawah. Menurut orang-orang tua, semasa memasak halwa maskat kita perlu
menggunakan periuk tembaga. Sekiranya dimasak dengan periuk biasa, warna halwa
maskat akan jadi tidak menarik.
No comments:
Post a Comment