Friday, November 20, 2015

KUIH KELAMAI TRADISI ORANG RAWA PERAK


Kuih Kelamai

Kuih Kelamai adalah makanan tradisi orang Rawa dan menjadi warisan juadah zaman berzaman. Kuih tradisi ini boleh didapati di negeri Perak daerah Batang Padang , Gopeng. Kebanyakan masyarakat Rawa tinggal di kawasan tersebut. Menceritakan tentang kuih tradisi ini sebenarnya mempunyai bentuk seperti dodol kerana kuih Kelamai menggunakan bahan seperti tepung pulut, gula merah, santan, kerisik, tahi minyak, dan gula putih. Kaedah pembuatan kuih kelamai mirip seperti cara untuk membakar lemang namun yang membezakannya ialah bahan yang digunakan.

Seterusnya, Proses untuk menghasilkan Kelamai memerlukan tempoh yang lama kerana bahan yang siap diadun akan diserap selama tiga hari sebelum dimasukkan ke dalam buluh untuk dibakar. Dalam pada itu, pemilihan buluh yang bersesuaian juga penting bagi menghasilkan kelamai yang betul-betul enak. Buluh yang diambil untuk dibakar perlu dibuang kulitnya terlebih dahulu dan ini yang membezakan buluh kelamai dengan buluh lemang.

1 comment:

  1. berikan resepi gelamai dan cara memasaknya agar ia tidak ketinggalan zaman

    ReplyDelete